Home » DE HA GIANG LOOP IN VIETNAM
Ha Giang loop met Ban Gioc waterval

DE HA GIANG LOOP IN VIETNAM

door Piet
2 reacties 708 views

Na twee eerdere reizen naar Vietnam wil ik het land opnieuw bezoeken. Mijn eerste reis was een reis van Noord naar Zuid in Vietnam. De tweede trip was er een waar ik het noorden combineerde met Laos. Het noorden heeft om een diepe indruk op mij achtergelaten om zijn geweldig mooie landschappen, kleurrijke mensen, schitterende markten en lekker eten. Met name de markten oefenen enorme aantrekkingskracht uit op mij.  Én de geweldige landschappen wil ik opnieuw zien. En een onbekende regio waar ik mij enorm op verheug is de Ha Giang loop in Noord-Vietnam!

Ik ben geen motorrijder. Dus in Hanoi ga ik op zoek naar een mogelijkheid om de trip onderlangs de Chinese grens te kunnen maken. De eigenaar van het hostel waar ik verblijf brengt mij achterop zijn motorbike naar een reisbureautje. Daar blijkt dat er een Deense familie is die de trip deels wil maken. En dus minder kosten voor mij. Wanneer ik de eigenaar van het reisbureautje vertel dat ik mijn trip wil eindigen met de markten van Bac Ha en Can Cau komt hij met het voorstel ook elders nog een markt te bezoeken. Na enig onderhandelen komen we een prijs overeen. Tijdens een gezamenlijke lunch krijg ik de details van mijn trip te horen. Opgewonden en blij ben ik, dat ik de Ha Giang loop in Vietnam kan doen zonder motor.

Van Hanoi naar het Ba Be Lake

Boot op het Ba Be Lake in Vietnam
Boot op het Ba Be Lake

We verlaten Hanoi in de stromende regen. Een rit van dik 200 km ligt voor ons. Gelukkig wordt het in de loop van de dag droog. Bij het meer aangekomen denk ik eerst dat het druk is. Er staan meerdere busjes. Na een heerlijke lunch ga ik met de Denen aan boord. We varen, en op het meer lijkt het alsof wij de enige mensen daar zijn.

In het begin heb ik de indruk dat het een middag op het water saai zou kunnen zijn. Echt het wordt een fantastisch mooie tocht. Rondom het meer een landschap van 50 kleuren groen. Een grottencomplex waar we doorheen varen is echt heel fraai. Op de oevers langs het meer liggen dorpjes met rijstvelden. We gaan even aan land om door een dorpje te lopen. Daar word ik begroet door een nieuwsgierige buffel met een boer die ernaast staat.  Aan het eind van de middag gaan we terug naar het beginpunt. Overnachten doen we in een homestay. Waar ook een geweldige Vietnamese maaltijd gemaakt wordt.

De dag naar Cao Bang

Een superdag! Waarom? Omdat de rit gaat door een geweldig mooi landschap De dag naar Cao Bang begint aan het Ba Be meer. Een paar korte foto stops geeft mij de mogelijkheid om het meer van bovenaf te fotograferen. Vervolgens gaat de rit door een adembenemend mooi landschap. Een landschap tussen karstbergen en rijstterassen.

Karstbergen en rijstvelden tijdens de Ha Giang loop in Vietnam
Karstbergen en rijstvelden

We maken een paar keer een stop bij een dorpje. Dorpjes waar we doorheen lopen. Waar de lokale bevolking lachend het werk even neerlegt wanneer wij er zijn.  Vroeg in de middag zijn we op onze bestemming. Dus ook hier gelegenheid om rond te kijken. Opnieuw overnachten in een homestay. Met een super lekkere maaltijd. Waarbij één van de locals voortdurend lekkernijen in mijn kommetje rijst legt. De dag naar Cao Bang is fantastisch!

De Ban Gioc watervallen

Op de grens tussen China en Vietnam liggen de Ban Gioc watervallen. Aangezien ik in de april maand hier ben, zijn de watervallen niet op het breedst. Een klein stuk van de watervallen ligt nu verder weg van het hoofdgedeelte. Maar dat grote deel is echt nog imposant. Er varen vanaf de Chinese kant grote vlotten met toeristen onderlangs het neerstortende water. Hoe gigantisch groot en indrukwekkend moeten de watervallen wel niet zijn in de regentijd of er vlak na.

Na de Ban Gioc watervallen rijden we door het supermooie landschap naar de Nguom Ngao grotten. Hier neem ik afscheid van de Denen die teruggaan naar Hanoi. Een meisje met een zaklamp leidt mij de grotten in. De kalksteen grotten zijn verlicht.  En in het licht zien de diepe grotten er prachtig uit. Wel hoor ik voortdurend: “Mind your step sir”. Het is glibberig en soms glij ik uit, soms stoot ik mijn hoofd.

Karstlandschap tijdens de Ha Giang loop in Vietnam
Karstlandschap bij Ha Giang

De rit gaat verder door het prachtige karstlandschap. We stoppen wanneer ik vraag om een foto te maken. Opnieuw een geweldige dag die eindigt in Bao Lac.

De markt van Bao Lac

De minorities in het noorden van Vietnam heb ik altijd geweldig mooi en kleurrijk gevonden. En toen ik in Hanoi hoorde dat ik ook de markt in Bao Lac kon bezoeken was ik blij! De mensen, de kleurige kleding die ze dragen, het krioelen, het kopen en verkopen. Een geweldig gebeuren om te zien!

Weekmarkt in Bao Lac
Weekmarkt in Bao Lac

De overnachting in Bao Lac was in een eenvoudig hotel. Minderheden met prachtige namen als Black Lo Lo, Green Hmong, Black Hmong en San Chi zijn al vroeg buiten. Ook ik ben al voor 6 uur op straat. Het is nauwelijks licht wanneer ik al op de markt ronddwaal. Wanneer het licht is laat ik mijn camera overuren maken. De markt van Bao Lac is echt uniek mooi!! Een pareltje tijdens de Ha Giang loop.

Weekmarkt in Bao Lac Vietnam
Weekmarkt in Vietnam

Na een vroege lunch gaan wij verder. De bestemming van die dag is Dong Van. En om daar te komen moeten we over de bekende Ma Pi Leng pas. Mijn gids, Huy, weet dat ik hou van hiken en hij besluit dat wij het laatste stuk over een smal pad gaan lopen.  Waar locals werken op steile hellingen kunnen wij niet omhoogkomen zodat wij uiteindelijk ook via de weg naar de pasovergang lopen. Via Meo Vac eindigt de dag in Dong Van waar ik in de late middag zowel in als buiten het plaatsje nog even rondkijk.   

Van Dong Van naar Ha Giang

In Dong Van is het ’s morgens regenachtig. Maar dat weerhoudt ons niet van een wandeling naar het hooggelegen Don Cao fort. Een oud Frans fort van waar wij een super uitzicht hebben over Dong Van en het hele gebied beneden. Een fabelachtig uitzicht. Na de beklimming van het fort lopen we verder omhoog tot bij een paar oude huizen van een dorpje. We kijken bij een schooltje en even bij een familie in huis. Een boerenfamilie. Met voor onze begrippen miserabele woonomstandigheden.

Uitzicht op Dong Van tijdens de Ha Giang loop in Vietnam
Uitzicht op Dong Van

De rit van Dong Van naar Ha Giang gaat verder door een schitterend mooi landschap. Fabuleus mooie landschappen met rijstterrassen. Onderweg komen we per ongeluk weer op een markt terecht. Ergens in de mistige en natte heuvels bleven we kort kijken.

Een van de prachtplekken waar ook een stop werd gemaakt is bij een viewpoint met uitzicht op de zogenaamde “Fairy Bossoms”. Prachtige ronde heuvels in het landschap. Een grijze dag met opnieuw subliem mooie natuur eindigend in Ha Giang.

Fairy bosoms tijdens de Ha Giang loop
Fairy bosoms bij Ha Giang

Een dag in Ha Giang

Om ook in het voor mij liggende weekend twee markten te kunnen bezoeken blijven we een dag in Ha Giang. Ik verblijf in een, buiten het dorp liggende homestay. Een supermooi gelegen plek tussen de heuvels en omringd door rijstvelden. Hoewel het opnieuw een grijze dag is, begint de hike door een mooi landschap. Een landschap waar boeren aan het werk zijn met planten van gewassen. Op het land zijn het voornamelijk vrouwen die aan het werk zijn. Op diverse plaatsen zijn prachtige rijstvelden te zien. Dit soort uitzichten blijven geweldig, ook al is het bewolkt.

Hike tijdens de Ha Giang loop in Vietnam
Uitzicht tijdens hike bij Ha Giang

De wandeling is echt geweldig. Smalle paden, bredere paden, modder, dorpjes, boeren langs de weg met buffalo’s, het is elk moment genieten. Ergens in een dorp “klimmen” we een huis binnen en drinken thee. Later eten we een lunch van sticky rice, eieren en mango. De eerste uren hebben we geklommen. En de laatste uren dalen we af met opnieuw fabuleus mooie uitzichten. Een gebied in Vietnam waar bijna nooit reizigers komen. Ik voel mij echt happy!

De rit naar Bac Ha

De laatste dag van de Ha Giang loop in Vietnam is voor mij de rit naar Bac Ha. In Bac Ha ga ik afscheid nemen van mijn gids. Maar voor het zover is ligt er nog een geweldige dag voor mij. Tijdens de rit naar Bac Ha zie ik echt heel erg veel rijstterrassen. Die allemaal tegen de hellingen aangeplakt lijken, Diverse keren maken we een stop ergens op de slechte wegen om het landschap vast te leggen. Ook stoppen we in dorpjes.  Dorpjes waar locals iets proberen te verkopen en tegelijk vreemd naar mij kijkend.

rijstterrassen bij Bac Ha tijdens de Ha Giang loop in Vietnam
Rijstterrassen bij Bac Ha

In de middag komt de rit naar Bac Ha aan het eind. Het eind ook van mijn Ha Giang loop door Vietnam. Een uniek mooie rit. Een rit met geweldige natuur. Een rit met prachtige mensen. Ben jij ooit in het noorden van Vietnam? Dan is de Ha Giang loop absoluut een  aanrader.

Waarom de Ha Giang loop in Vietnam?

  • Om het geweldig mooie en afwisselende landschap!
  • Om het zien van de mensen, de minorities, de Vietnamese minderheden in hun klederdracht.
  • Overnachten doe je in een home stay, echt authentiek bij locals thuis.
  • Eten is geweldig. In de home stays word je verwend met de lekkerste Vietnamese maaltijden.
  • De markten zijn een schitterende locatie om mensen in klederdracht te zien.
Route van de Ha Giang loop in Vietnam
Route van de Ha Giang loop in Vietnam

2 reacties

Yvonne april 1, 2022 - 6:47 pm

Een geweldige reis. Ik ben nog steeds aan het uitzoeken of we hier in februari naartoe willen / kunnen i.v.m het weer. Jouw foto’s zijn prachtige, een mooie inspiratiebron.

Reageer
Wereldreiziger
Piet april 3, 2022 - 1:56 pm

Het was zeker geweldig Yvonne. Een supermooie trip. Ik weet niet of februari een goede tijd is. Maar denk dat het wal zal gaan wanneer je warme kleding bij je hebt.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de functionaliteit te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent, maar je kunt cookies weigeren als je dat wilt. Accepteer Lees meer