Home » De Romeinse bezienswaardigheden van Merida
Romeins theater van Merida

De Romeinse bezienswaardigheden van Merida

door Piet
0 reactie 531 views

Verbluffend mooi zijn ze, de Romeinse bezienswaardigheden van Merida. Ik ben echt verrast wanneer ik de verschillende blootgelegde oudheden zie. Vaak ook nog in een goede staat.

Al tijdens het lopen van mijn Camino de Santiago zie ik met regelmaat oude bouwwerken daterend uit de Romeinse tijd. Oude wegen en oude bruggen die er geweldig mooi uitzien. Veel van deze Romeinse routes lopen nog steeds zoals ongeveer 2000 jaar geleden. Merida is gelegen op zo’n route.

Na het beëindigen van mijn pelgrimstocht wil ik langzaam zuidwaarts reizen door Spanje. Met de bus en de trein gaat het richting het zuiden. Daarbij wil ik ook een aantal, bij de grote massa, minder bekende plaatsen aandoen. Wanneer ik op het web zoek op de naam “Merida” zie ik al snel foto’s die mij aanspreken. Dus is het besluit snel genomen. Ik wil de Romeinse bezienswaardigheden van Merida zien!

Templo Diana

Aangekomen in Merida loop ik meteen de stad in. Ronddwalend door het stadje kom uit bij een tempel waar muzikanten staan te oefenen. Ik begrijp dat er in de avond een concert gehouden zal worden. De plaats waar ik ben, waar het concert gehouden wordt is de Templo Diana. Een tempel ziet fraai uit met zijn zuilen. In de avond ben ik opnieuw bij de tempel te vinden. Voor de Romeinen was dit een heilige plek. De Templo DIana is voor mij een mooie plek waar ik luister naar een concert.. Met prachtig kleurige verlichting is de tempel een schitterend decor!

De hoogte van de zuilen is perfect te zien met de muzikanten ervoor. Tijdens het concert fotografeer ik het kleurige geheel. Van een van de mensen die een controlepaneel bedienen voor de verlichting en de muziek krijg ik een email adres met het verzoek foto’s toe te sturen.

Amfiteatro

Met een kaartje in de hand ga ik op pad. Alle interessante plekken staan erop aangegeven. Mijn route om de Romeinse bezienswaardigheden van Merida te zien laat ik beginnen bij het amfitheater. In het verleden was dit de plekt waar de gladiatoren hun gevechten hielden. Volgens de overlevering zouden er ongeveer 16.000 mensen de strijd in de arena hebben kunnen aanschouwen. Een aantal waarmee je een mooi voetbalstadionnetje mee kan vullen. De rijen onderaan waren voorbehouden aan de mensen van stand,

Bij het binnengaan van het complex kijk ik ook nog even bij een van de resten van de Casa del Anfiteatro. Vervolgens loop ik door een van de toegangspoorten het amfitheater binnen. Een mooie bezienswaardigheid in Merida!

Teatro Romano

Wanneer ik bij de Teatro Romano aankom ga ik zitten en blijf minutenlang kijken.  Ik probeer mij voor te stellen hoe dit theater er uit moet hebben gezien met publiek. Ongeveer 6000 mensen kijkend naar een voorstelling, meer dan 2000 jaar geleden.

Teatro Romano Een van de mooiste Romeinse bezienswaardigheden in Merida
Teatro Romano in Merida

Behalve dat het theater gebruikt werd voor voorstellingen vonden er ook vergaderingen plaats. Vergaderingen van de gemeenteraad of een verkiezingsbijeenkomst. Het geheel maakt echt indruk op mij. Ik daal langzaam af en zie beneden, van dichtbij, beelden die helaas onthoofd zijn.

Alcazaba en de Romeinse brug

Tijdens het binnenlopen van Merida, een dag eerder, zie ik vanaf de moderne brug de oude Romeinse brug liggen. Een brug over de Gaudiana rivier. Een prachtig bouwwerk uit de tijd van de Romeinen. Met vlak daarbij de Alcazaba, een fort.. Hier zijn duidelijk de Moorse invloeden te zien naast Romeinse invloeden. De vestingmuur van de Alcazaba is indrukwekkend hoog met een geweldig zicht over de brug en de rivier. Helaas is het fort van binnen in slechte staat en grotendeels verwoest. Ondanks dat, is het zeker de moeite waard om rond te kijken en de eeuwenoude overblijfselen te zien. Hoewel niet Romeins is het Moorse fort zeker een aanrader.

Circo Romano

Wagenrennen in de Romeinse tijd. Misschien zullen mensen bekend zijn met de film Ben Hur. Waarin het wagenrennen gehouden werd in een enorme arena. Wanneer ik bij het Circo Romano kom zie ik een enorm strijdperk. De lengte ervan bedraagt volgens mij meer dan twee voetbalvelden. Aan de buitenkanten zijn de resten van tribunes te zien. In het kleine museum bij de ingang wordt ook een film vertoond met beelden van hoe het er uit zou moeten hebben gezien. Hoewel het kaal oogt schijnt dit wel een van de bijzondere Romeinse bezienswaardigheden van Merida te zijn. Dit omdat het een van de beter bewaarde arena’s uit die tijd is.

Acueducto de San Lázaro

Vlak bij het Circo Romano bevind zich een mooi bewaard gebleven aquaduct. Duidelijk is hier te zien dat de Romeinen meesters waren in het bouwen van aquaducten. Ooit was dit een vrij lang aquaduct. Echter door de eeuwen heen is er qua lengte niet enorm veel van overgebleven. Het aquaduct heeft de mooie naam “Acueducto de San Lázaro”.

Acueducto de Milagros

Acueducto de Milagros, een van de Romeinse bezienswaardigheden van Merida
Acueducto de Milagros in Merida

Dit aquaduct is echt schitterend. Het is vrijstaand. Gelegen in een park waar je goed zicht hebt op deze “waterweg”. Er zouden hier ook veel ooievaars zitten. In welk welk jaargetijde dat is weet ik niet. Ik heb ze helaas niet kunnen zien.

De Basílica de Santa Eulalia

De kerk is gewijd aan een vrouw die rond 300 na Christus doodgemarteld werd. Onder de kerk ontdekte men de resten van Romeinse huizen. Tevens werden binnen heel oude muurschilderingen gevonden. De huidige kerk werd gebouwd op de resten van de oude kerk die grotendeels onder de grond ligt. Santa Eulalia is de patrones van Merida.

Plaza España

In en rond Merida zijn meer mooie plaatsen te ontdekken. Ik ben er twee dagen geweest en in die tijdspanne was het uitstekend te doen de Romeinse bezienswaardigheden van Merida te aanschouwen. Een mooie looproute door de stad is te maken met behulp van een kaart. Bij mij was deze kaart te verkrijgen bij de accommodatie waar ik verbleef. Ook echter is deze kaart verkrijgbaar het Tourism Office Roman Theathre. Hier kun je tevens een entree kaart kopen voor € 16,00 (2021) waarmee je de meeste bezienswaardigheden zonder verder te betalen kunt bezoeken. Online vond ik informatie op de site van Turismo de Merida.

Ideaal is het de dagen in Merida af te sluiten bij de Plaza España voor een drankje en een hapje.

De Plaza Espana in Merida
De Plaza España in Merida

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de functionaliteit te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent, maar je kunt cookies weigeren als je dat wilt. Accepteer Lees meer