Home » De Via Belgica in Nederland lopen
Servaasbrug in Maastricht

De Via Belgica in Nederland lopen

door Piet
0 reactie 285 views

In het verleden lag er een netwerk van Romeinse wegen door Europa. Een ervan, de Via Belgica, liep van Boulogne sur Mer in Frankrijk naar Keulen in Duitsland. Een klein stuk van deze oude Romeinse Heirbaan liep door Nederland. Het leek mij geweldig om de Via Belgica in Nederland te volgen.

Na het afbreken door hevige regenval van de DMT (Dutch Mountain Trail) enkele weken eerder, ben ik naar Limburg afgezakt om de laatste etappe van die trail te lopen. Maar om naar Limburg te reizen voor slechts één dag lopen is voor mij niet de moeite. Dit omdat ik woonachtig ben in Noord-Holland. Na wat zoekwerk kom ik een prachtige route tegen. In de voor mij liggende 3 dagen ga ik de Via Belgica in Nederland lopen. Het is helemáál geweldig wanneer ik zie dat de route van Maastricht naar het vlakbij Eygelshoven gelegen Rimburg loopt. Ik besluit de hele route te lopen en van Rimburg weer naar Eygelshoven te lopen. De plaats waar de DMT begint. Zodat ik een mooie hike van ongeveer 170 kilometer door Zuid-Limburg heb gemaakt. Weliswaar in 2 gedeeltes, maar toch. Wat ik ervan vond lees je hieronder!

De Via Belgica lopen naar Valkenburg
Het Geuldal bij Valkenburg

Van Maastricht naar Valkenburg

Het begin van de Via Belgica in Nederland ligt in Maastricht. Hier komt de Romeinse weg Nederland binnen. Mijn overnachtingsplek ligt vlak bij het centrum en ook heel dicht bij de route. Over de Sint Servaasbrug en langs de Maas loop ik langzaam Maastricht uit. Ik heb geen beschrijving van de route maar loop op een GPX-file die ik op mijn smartphone heb staan. De route is ook via bewegwijzering vanaf het begin goed aangegeven. De speciale zwarte Via Belgica bordjes zijn niet te missen. Het eerste deel van de route is voornamelijk over verharde paden. Dit stuk loopt na Maastricht langs enkele mooie gebouwen en eindigt bij het fraaie oude stationnetje van Meerssen.

Na het verlaten van Meerssen gaat de trail het supermooie Limburgse landschap in. En ineens ben ik ook op bekend terrein. Lopen langs de Curfsgroeve, een geweldig fraaie plek die ik ken van een andere hike. Enkele kilometers verder loop ik langs het riviertje de Geul. Het lieflijke meanderende riviertje dat enkele weken daarvoor een woeste stroom is geweest. Er lopen vrijwilligers rond die veel aangespoelde stukken plastic en andere rommel opruimen. Leuk te zien dat er ook zulke acties gehouden worden met vrijwilligers. Die ervoor zorgen dat het zicht tijdens de route niet bedorven wordt door allerlei afval. Het laatste stuk naar en in Valkenburg is weer lopen over een verharde weg. Een mooie eerste dag van Maastricht naar Valkenburg.

Landschap Via Belgica bij Valkenburg
Landschap Via Belgica bij Valkenburg
De Via Belgica met landschap bij Voerendaal
Lopend over de heuvels bij Voerendaal

Van Valkenburg naar Heerlen

Op de tweede dag van Valkenburg naar Heerlen was in Valkenburg echt enorm goed te zien wat de overstromingen aangericht hebben. Een vloedgolf aan water na een periode van hevige regenval maakte dat de Geul zorgde voor overstromingen in het centrum. Om die reden sliep ik ietwat buiten het centrum. Triest te zien dat nog veel restaurantjes en veel winkels gesloten waren.

 Deze tweede dag begon met lopen door een echt geweldig mooi glooiend Limburgs landschap. Langs de trail bevinden zich op sommige plekken ook de karakteristieke mooie kapelletjes. Kapelletjes die helemaal thuishoren in een katholieke regio, als Limburg is. Het is voortdurend genieten van supermooie uitzichten terwijl ik loop over wegen, veldwegen en paden. Later (na thuis iets meer lezen over de route) bleek ook dat er langs de Via Belgica diverse oude Romeinse wachttorens zijn. Althans de overblijfselen ervan. Maar ook zonder de beschrijvingen over de bezienswaardigheden van de Via Belgica is het een dag lopen door een prachtig heuvelland. En dus soms ook heerlijke stukjes klimmen. En het dorpje Klimmen heet niet voor niets zo. Even een stukje flink Klimmen, Na Klimmen en lopend langs Voerendaal gaat het richting Heerlen. Eenmaal de snelweg bij Heerlen gepasseerd is het meest mooie van deze dag wel voorbij. De dag eindigt bij het station in Heerlen.  Een klein stuk door een bos was het meest spectaculaire. Aangezien ik bij NIVON Natuurvrienden een overnachting heb zou ik na de snelweg beter een eigen route hebben kunnen maken.

De route van de Via Belgica bij Landgraaf
Lopen van Landgraaf naar Eygelshoven

Van Heerlen naar Rimburg en Eygelshoven

Het begin van deze derde wandeldag van de Via Belgica leidt door Heerlen. Via de Romeinse zuilen bij het stadhuis loopt de route langzaam Heerlen uit. In Landgraaf maak ik een stop en koop in een supermarkt broodjes en beleg. Ik ga buiten zitten eten. Ergens in Landgraaf passeer ik een zuil met als opschrift: “Hoogste Punt Via Belgica 162 NAP. Ook passeer ik een Joods monument. Er zijn 3 gedenktegels in de grond met de namen van de familie Kniberg. Deze zijn in de oorlog afgevoerd en in Sobibor om het leven gebracht.

Lopen van de Via Belgica naar Rimburg
Regenwolken bij Rimburg

Net buiten Landgraaf begint het mooiste deel van de route van deze dag. Helaas begint het niet veel later ook te regenen. Door de regen loop ik door het glooiende landschap. Mijn hoofd verstopt in mijn capuchon. Wanneer ik Eygelshoven passeer speel ik heel even met de gedachte te stoppen. Echter ik besluit af te maken waar ik mee begonnen ben. Het stuk door Rimburg is ook aangenaam. Mooie huizenbouw in de hoofdstraat van het dorpje. Hier benut ik de mogelijkheid o ook even iets te eten en drinken. De laatste kilometers terug naar Eygelshoven gaat eerst over een smal pad en eindigt uiteindelijk na een route door het dorp, bij het station van Eygelshoven. Deze wandeldag van Heerlen naar Rimburg en Eygelshoven was aangenaam ondanks de regen.

Lopen van de Via Belgica in Nederland en Duitsland
Huis met poort in Rimburg

Wat ik van de Via Belgica vind

En wat ik nu van de Via Belgica vind? Het is voor mij een mooie hike geweest. Gemakkelijk in 3 dagen te lopen. Hoewel er ook delen zijn over verharde wegen loopt is deze tocht ook veel over paden en landweggetjes. Zelf vond ik de tweede dag het mooist tot aan de snelweg in Heerlen. Veel over paden, soms lekker stevige klimmetjes en geweldig mooie uitzichten. Ook is het elke dag mogelijk ergens een stop te maken om koffie te drinken. Waarbij je wel rekening moet houden met dagen dat restaurantjes niet geopend zijn. Ik heb deze tocht niet voorbereid en pas in Maastricht een GPX-file op mijn telefoon gezet. Wanneer je deze tocht gaat lopen raad ik je aan om een PDF met informatie te downloaden op de site van de Via Belgica. Hier vind je mooie informatie over bezienswaardigheden van de route, En hier vind je ook de routebeschrijving. Mocht je dat willen dan kun je hier een GPX-file downloaden. Al met al was voor mij de Via Belgica door Nederland een mooie tocht om te lopen.

Het eindpunt van de Via Belgica
Vlakbij het eindpunt van de Via Belgica

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de functionaliteit te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent, maar je kunt cookies weigeren als je dat wilt. Accepteer Lees meer