Home » Reis door Indonesië: Lopend de Keli Mutu afdalen!
Afdaling Keli Mutu Indonesië Flores

Reis door Indonesië: Lopend de Keli Mutu afdalen!

door Piet
2 reacties 653 views

Lopend de Keli Mutu op Flores afdalen? Bijna niemand die dat doet. Heel veel travellers die over Flores reizen gaan in het donker op een scooter of motorbike naar boven. En gaan na het zien van de zonsopkomst ook weer zo omlaag. Wanneer ik aankom in Moni (de startplaats voor de trip) weet ik het al meteen. Ik wil lopend de Keli Mutu afdalen.

De Keli Mutu is een prachtige vulkaan. Gelegen midden op het eiland Flores. Een vulkaan die vooral bekend is om zijn supermooi gekleurde meren. Er zijn drie meren waarvan echter slechts twee nog goed te zien zijn. Over verloop van jaren zijn de meren van kleur veranderd. Dit schijnt te komen door mineralen.

Reizen Indonesië Flores

De kleurige vulkaanmeren

Wanneer ik aankom in het guesthouse in Moni vraag ik meteen na het inchecken aan de eigenaar of het mogelijk is lopend de Keli Mutu af te dalen. Ja, dat is mogelijk met een gids. Zowel de gids als ikzelf zullen achter op een motorbike naar boven gereden worden.

Rond 4 uur in de ochtend rijden we in het pikkedonker over een bochtige weg naar boven. Het is bewolkt, het is koud. Er wordt noodle soep verkocht, en dus wordt dat het ontbijt. Samen met de gids loop ik richting de kraters en de meren erin. Wanneer we bij de kraters aankomen ben ik eerst verbaasd. Het is meer dan 20 jaar geleden dat ik hier was. Toen, in 1992, was het open en kon je echt op het randje van de krater staan. Nu zie ik hekken om de krater heen staan, als beveiliging, en daarom heen een stenen pad.

Het wordt ook langzaam licht. Jammer genoeg is de lucht vol met dikke wolken. De gids maakt even een paar foto’s van mij terwijl ik tegen het hek leun. Terwijl het steeds lichter wordt verdwijnen gelukkig ook de meeste wolken. En dan ineens is ze er. De zon! Op plekken als deze voel ik mij altijd geweldig blij. Er te mogen en kunnen zijn. Nog wel wolken maar ook de kratermeren zijn zichtbaar. Mijn gids en ik blijven nog een tijdje aan de rand van de Keli Mutu staan tot het zonlicht erin valt. De kleuren groen en blauw zijn verbluffend mooi. Ik blijf foto’s maken. Totdat de gids vindt dat het tijd is om te gaan lopen.

De afdaling van de Keli Mutu

Het lopen begint over een smal pad. De gids loopt voor mij uit. De afdaling is niet moeilijk. En nu de zon schijnt wordt het warm. Mijn gids doet zijn jas uit en knoopt die om zijn middel. Het eerste uurtje gaat door een begroeid gebied. Over smalle paadjes. En ineens komen we bij wat huisjes. De gids praat even met iemand en dan mogen we dichterbij komen. Een vrouw komt naar buiten en gaat achter een weefgetouw zitten. Ze roept haar dochter en ineens zie ik de twee vrouwen verder gaan weven aan een doek. Uiteraard in de hoop dat ik een kleed ga kopen. Het is echt prachtige ikat. Echt uit deze regio. Thuis heb ik echter al een doek liggen van een eerdere reis op Flores.

Wanneer de gids en ik verder de Keli Mutu afdalen komen we opnieuw bij een paar huisjes. Daar zit een vrouw buiten op haar veranda te weven. Er hangt ook een prachtige doek over een waslijn. Een klein jongetjes staat mij nieuwsgierig te bekijken. Wat mij opvalt is dat er voor het huis een graf is. Meteen moet ik denken aan de voorouderverering die op hele veel plekken in Indonesië plaatsvindt.

De vrouw vraagt aan mij of ik een ik dat doek wil kopen. Echter ook hier laat ik dit aan mij voorbijgaan. Misschien is de vrouw teleurgesteld. Ik merk er gelukkig niets van. Ze gaat vrolijk verder met haar werk aan het weefgetouw.

Op sommige plekken is de afdaling steiler. En op een van die steile plekken kijk in boven op de huizen van opnieuw een gehucht. Eigenlijk had ik niet verwacht dat er zoveel mensen op de hellingen van deze vulkaan zouden wonen en leven. Twee mannen zitten buiten op een bamboepaal een sigaretje te roken. De geur van de kretek sigaretten walmt in de rondte. Een paar meter verder lachen vrouwen wanneer ze mij zien verschijnen. Eén van de vrouwen roert in een pot met iets erin wat op soep lijkt. Ik word dichterbij geroepen. De vrouw doet het deksel van een ketel en ik zie beenderen en vlees dat gekookt wordt. Het lijkt of er varkenspoten gekookt worden. De gids en ik worden uitgenodigd om binnen te komen. Er worden aardappels geschild. Knoflook wordt fijngemaakt en wanneer ik binnen zit mag ik foto’s maken en krijg een kopje thee. Ik ben klaarblijkelijk een vreemde verschijning. De vrouwen praten over mij en er wordt daarbij veel gelachen.

Inmiddels zijn we al uren onderweg. Het laatste dorp wat we uiteindelijk tegenkomen ligt al vrij dicht bij Moni. Ook dar gaan we ergens zitten. Dit keer bij vrienden van mijn gids die zitten te eten en arak te drinken. Ik moet er ook aan geloven en krijg ook een glas arak voorgeschoven. Overigens, de arak wordt door iedereen uit hetzelfde glas gedronken dus het is de bedoeling dat je het glas in één teug leegdrinkt. Ik krijg nog meer aangeboden maar besluit samen met de gids naar beneden te lopen.

Hoewel niet echt moeilijk is omlaag lopen vanaf de Keli Mutu gewoon een uniek mooie belevenis. EN wanneer je 2 nachten in Moni verblijft is dit echt een absolute aanrader om iets van het plattelandsleven op Flores mee te maken!

Hoe kom je bij de Keli Mutu in Indonesië?

Het uitgangspunt voor de zonsopkomst op de Keli Mutu is het plaatsje Moni. Het plaatsje is niet meer dan een dorp. Moni is gelegen op Flores tussen Maumere en Ende. Zelf ben ik van Maumere naar Moni gegaan met de lokale bus. Ik kwam vanaf Timor en Lembata eiland en ben Flores van Oost naar West over gereisd. Maumere is vanaf Bali en Jakarta bereikbaar met het vliegtuig mocht je daar de trip willen beginnen. Reis je van West naar Oost dan is Ende de dichtstbijzijnde plaats. Vanuit Ende schijnt het ook mogelijk te zijn met georganiseerde trips naar de Keli Mutu te gaan.

In Moni zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten. Zelf heb ik ten tijde van de trip (2013) een guesthouse uitgezocht in de Lonely Planet. Het is tegenwoordig vast ook mogelijk een overnachtingslek te zoeken op booking.com. Elk hotel en elk guesthouse of homestay in Moni kan je helpen naar een trip naar de op 1634 meter hoogte gelegen Keli Mutu. Wanneer je op Flores bent is de Keli Mutu een plaats die je niet mag overslaan. En wanneer je kunt, daal de Keli Mutu lopend af.

Eten Indonesië

2 reacties

Yvonne maart 2, 2022 - 8:02 pm

Prachtig, die meren en wat een heerlijke authentieke ervaring, helemaal super toen jullie uitgenodigd werden eerst bij de mensen die eten aan het maken waren en toen voor de Arak. Leuk om te lezen EN dat je eindelijk een blog hebt! Eén vaste bezoeker heb je alvast. 🙂

Reageer
Wereldreiziger
Piet maart 13, 2022 - 4:44 pm

Dank je wel Yvonne! Nog een week of wat en ik maak bekend dat mijn blog uit is.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de functionaliteit te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent, maar je kunt cookies weigeren als je dat wilt. Accepteer Lees meer