Home » RONDREIS DOOR CUBA IN TWEE WEKEN
STraatbeeld in Trinidad Cuba

RONDREIS DOOR CUBA IN TWEE WEKEN

door Piet
2 reacties 296 views

Na jarenlang reizen in Azië is het weer eens tijd voor een land in Latijns-Amerika. Het wordt Cuba. Eerder in het jaar heb ik al een paar trips gemaakt zodat ik mijn rondreis door Cuba in twee weken zal gaan doen. Geen lange trip. Maar wel een waar ik enorm naar uitkijk! Zoals vaker heb ik ook dit keer geen vaste route uitgestippeld. Wel weet ik bij benadering wat ik allemaal wil gaan zien in twee weken Cuba.

Wie kent de beelden niet van Cuba. De auto’s in fantastische kleuren. De geweldig mooie old timers uit de vijftiger jaren. Auto’s die veelal uit de Verenigde Staten geïmporteerd zijn. Maar door een handelsembargo door de lokale bevolking “rijdend” gehouden zijn. En wie kent niet de kleurrijke steden, de cocktails, de zon, de bevolking en de stranden. En een rondreis door Cuba begint natuurlijk in de “mooie” hoofdstad Havanna

Kennismaking met Havanna

Oldtimer in Havanna
Oldtimer in Havanna

Eigenlijk ben ik gewoon op de bonnefooi naar Cuba gegaan. Het enige houvast tijdens de trip is de Lonely Planet van Cuba. In Nederland had ik van iemand gehoord dat er op het vliegveld in Havanna mensen klaarstaan om onderdak te bieden. Ik heb gelezen over de “Casa Particulares”. Huizen waar locals kamers verhuren aan toeristen. Na aankomst ga ik een beetje geld wisselen en raak in gesprek met een Amerikaanse. Ze verteld mij ze het adres van een Casa heeft en ze vraagt of ik mee wil gaan. Aangekomen bij de Casa blijkt er geen plaats te zijn. Echter na wat telefoontjes van de eigenaar loop ik niet veel later door de regen naar een andere Casa.

De volgende dag kan de kennismaking met Havanna echt beginnen! Geld wisselen, voldoende voor de weken die voor mij liggend. Euro’s voor de CUC, de toeristenmunt. En vervolgens ergens achteraf een beetje wisselen voor de CUP. De munteenheid voor de Cubanen. De CUP is makkelijk om kleine dingen te betalen.

Met een wandelroute uit de Lonely Planet loop ik door Havanna. De stad leeft, het is schitterend en vol kleur. Vol kleurrijke mooie mensen. Maar ook oud. Oud en vervallen. Er klinkt muziek uit barretjes. Wanneer het een beetje regent ga ik ergens een Cuba Libre drinken. Ik geniet van de stad, ik geniet van de atmosfeer. Ik neem mij voor nog minimaal een volle dag in Havanna door te brengen voor ik huiswaarts ga. Mijn kennismaking met Havanna voelt geweldig!

Het kleurrijke Trinidad

Uitzicht over Trinidad
Uitzicht over Trinidad

De volgende bestemming is het kleurrijke Trinidad. Bij een rondreis door Cuba mag deze plaats zeker niet ontbreken. En dat het kleurrijk is weet ik van foto’s die ik zag. De eigenaar van mijn Casa in Havanna wijst mij de weg naar een plaats van waar ik vervoer kan regelen naar Trinidad. De rit vindt plaats in een gammel busje. Samen met een paar andere reizigers arriveer ik enkele uren later in Trinidad. Ik heb geen accommodatie geboekt en laat mij op advies van de chauffeur bij een hostal afzetten. Een klein beetje buiten het centrum en superleuk. Met het oude centrum binnen loopafstand.

In Trinidad heb ik ongelooflijk veel foto’s gemaakt. Vanaf de kerktoren, lopend door de prachtige straatjes. Straten met huizen waar de kleuren vanaf lijken te spatten. Foto’s van een man met een sigaar die ongetwijfeld door duizenden mensen vastgelegd zal zijn. Maar ook van een oud mannetje in een klein bedrijfje. Ik werd nogal bars aangesproken om ergens naar binnen te gaan. De “norse” man blijkt een aardig iemand die zijn bedrijfje wilde tonen. Ik moet een foto maken van hem en zijn vader. Een klein uniek momentje. Trinidad is gewoon een must see! Leuke restaurantjes, en leuke barretje waar je kan dansen. Waar ik zelf echter alleen naar binnen ging voor een drankje (of twee).

Van Trinidad naar Sancti Spiritus

Plaza Honorato Sancti Spiritus
Plaza Honorato Sancti Spiritus

Mijn reis van Trinidad naar Sancti Spiritusmaak doe ik met de nationale busmaatschappij in Cuba, Viazul. Ik heb ergens gelezen dat het lastig zou kunnen zijn een kaartje te bemachtigen. Voor de bus van naar Sancti Spiritus heb ik echter geen enkel probleem. Ik krijg een handgeschreven kaartje met een nummer en de vertrektijd. En zo sta ik aan het eind van de ochtend in Sancti Spiritus. Een overnachting bemachtigen is ook hier geen probleem. Een oud mannetje met een riksja brengt mij naar een hostal. Een oud koloniaal pand met prachtige hoge kamers.

In 2014 bestond Sancti Spiritus 500 jaar.. Ter gelegenheid daarvan is de stad opgeknapt zodat ook hier veel gave kleurige straatjes zijn. Groot is het stadje niet maar wel met veel prachtige mooie plekken. Een park, een rivier, de regio bij een stationnetje en het centrale plein. Ook hier kan ik mij uitleven met mijn camera!. Het vastleggen van het straatleven is ook hier supermooi. Een middag en een ochtend in dit plaatsje is voldoende voor ik verder reis.

Veel mensen die met een gehuurde auto op Cuba reizen gaan voorbij aan dit plaatsje of blijven er slechts enkele uren. Ik vind het leuk  om Sancti Spiritus uitgebreider te kunnen zien!

Door naar Santa Clara

Monument bij Che Guevara mausoleum Santa Clara
Monument bij Che Guevara mausoleum Santa Clara

Vervolgens gaat mijn reis verder naar Santa Clara. Voor mijn vertrek heb ik alleen maar beelden van kleurrijke zonnige plekken. Helaas heb ik in Santa Clara een dag met veel regen.  

Santa Clara is voor mij een heel bijzondere plek. Het is de plaats waar de naam van Che Guevara heel bekend door werd. Hier wordt in 1958 een aanval uitgevoerd op een trein met troepen waarna Fidel Castro aan de macht kwam.. In Santa Clara breng een bezoek aan het monument wat daar staat ter ere van Che. Ook breng ik een bezoek aan de plek waar de trein staat die overvallen is. Een mooi verhaal van het leven van Che Guevara vind je op Wikipedia. Thuis heb ik nog (ergens) een boek over zijn laatste dagen in Bolivia. Che was in mijn jonge jaren een van mijn grote “helden”.

De rest van de dag breng ik afwisselend buiten en binnen door. In mijn Casa of in een restaurantje. De Casa heeft een keukentje waar ik kan koken of koffie maken. Ook al is het een dag met veel buien, toch geniet ik ook in Santa Clara.

Cienfuegos, de Perla del Sur

Parque José Marti Cienfuegos
Parque José Marti Cienfuegos

Geen reis per bus. De eigenaar van de Casa in Santa Clara moet zijn broer naar Cienfuegos wegbrengen. Tegen een kleine vergoeding kan ik meerijden. In een rammelende oude auto over slechte wegen naar Ciefuegos, de Perla del Sur, de bijnaam van deze stad. Fraai gelegen aan de Bahia de Ceinfuegos. Ook hier geniet ik van de stad. Wederom kleurrijke mooie smalle straten. Ik geniet van Punta Gorda, gelegen aan de baai. Ik geniet van het plein, Parque José Martí. Met zijn standbeelden en geweldig mooie gebouwen er omheen is het echt een plaatje.  Een stadje met ook leuke restaurantjes en terrasjes. Cienfuegos is een echte aanrader!

Via mijn Casa kan ik een tripje regelen naar een natuurpark. Geen speciaal park maar het is wel fijn om even buiten in het groen te zijn met een bezoek aan een waterval.

Viñales en Viñales Valley

Landschap in de Viñales Valley
Landschap in de Viñales Valley

Viñales en Viñales Valley. Ook een plek waarop ik mij enorm op verheugd.  En niet ten onrechte. Ik beleef supermooie dagen in Viñales. Het dorpje is niet spectaculair maar wel heel gezellig. Ik maak een rit met een paard naar een tabaksplantage. Daar wordt uitgebreid uitleg gegeven over het maken van sigaren. Uiteraard koop ik ook sigaren. Ik maak een wandeling naar de Mural de la Prehistoria. Gave muurschilderingen op een stuk rots van de Cubaanse kunstenaar Leovigildo González. Onderweg zie ik fraaie taferelen van het dagelijkse leven. Ik maak een uitstapje naar een hoger gelegen plek en heb daar een schitterend uitzicht over de vallei. Bij een uitzicht punt geniet ik van een piña colada bij een stalletje. Ook besluit ik een wandeling door de hele vallei te maken. Door overstromingen lukt dat niet helemaal. Maar het is wel supergaaf om de boeren aan het werk te zien. Boeren die nieuwsgierig zijn, op de foto willen en een praatje willen maken. Het levert allemaal schilderachtige beelden op.

Afscheid van Havanna

Terug in Havanna overnacht ik in Havanna Vieja. In een bijzonder oude Casa. Tijdens de zonnige uren maak ik een rit in een van de prachtig gekleurde auto’s. Met een stop op de Plaza de la Revolución waar een van de gebouwen een muurschildering van Che Guevara heeft. Ik duik een kroegje in waar live muziek gemaakt wordt. Ook besluit ik gewoon het oude deel in te lopen zonder een route. Soms linksaf, soms rechtsaf, kijkend naar het leven van de mensen, kijkend naar de oude en vervallen straten. In de avond loop ik naar het water. Kijkend naar vissers. En kijkend naar donkere wolken die boven Havanna hangen.

Vissers aan de Malecón in Havanna

Mijn route op Cuba

Voor mij is deze rondreis door Cuba een ideale route geweest. In die 14 dagen heb ik een aantal bijzonder mooie plaatsen bezocht. Ik heb geen geluk gehad met het weer. Ook heb ik geen stranden bezocht. Echter voor mij is dat geen bezwaar geweest aangezien ik liever met de camera rondloop dan op een strand lig. Hoewel mooi is het ook een bijzonder arm land. Veel huizen, veel gebouwen zijn vervallen. Ergens heeft dat ook wel zijn charme, maar jammer is het wel.

  • Overnachtingsplekken waren goed te vinden. Ik maakte gebruik van Casa de Particulares en soms een hostal. Al in Havanna heb ik voldoende geld gewisseld voor een trip van 14 dagen. Hoe pinnen gaat kan ik niet zeggen (deze reis was in 2017).
  • Mobiel internet was mogelijk door een kaart te kopen met een password op deze kraskaart.
  • Viazul, de nationale busmaatschappij heb ik incidenteel gebruikt. Voor mij waren de collectivo’s een ideale manier om mij te verplaatsen. Soms waren deze wel in zeer slechte staat.
  • Eten en drinken is goed te verkrijgen in de plaatsen waar ik was. Genoeg leuke restaurantjes. Er zijn in de populaire plaatsen leuke cafe’s. Eten deed ik ook regelmatig in de Casa’s waar ik verbleef.

Cuba heeft op mij een onuitwisbare indruk achter gelaten. Het is een land waar ik echt nog eens heen zou willen. Dan echter voor 30 dagen. Om dan te beginnen in Santiago de Cuba en over het eiland terugreizen naar Havanna.

2 reacties

Ranilisza maart 21, 2022 - 7:21 pm

Heel knap hoor! Cuba lijkt mij een prachtige en kleurrijke bestemming.

Reageer
Wereldreiziger
Piet maart 23, 2022 - 9:55 am

Dank je wel Rani. Wat mij betreft is Cuba echt een aanrader! Mooi en klaurrijk!!

Reageer

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de functionaliteit te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent, maar je kunt cookies weigeren als je dat wilt. Accepteer Lees meer