Home » Een backpack reis door Ethiopie
Reizen door Ethiopië

Een backpack reis door Ethiopie

door Piet
0 reactie 279 views

Een reis door Ethiopië. Voor heel veel mensen een niet alledaagse bestemming. Maar wel een land dat enorm veel te bieden heeft. Ik raakte geïnspireerd door het zien van geweldige foto’s van het land. Van de prachtige bezienswaardigheden in het noorden. Maar ook van de vele stammen in het zuiden. En van de overweldigende natuur. Uiteindelijk heb ik mijn route, mijn reis door Ethiopië laten bepalen door het feit dat voor mijn gevoel het noorden meer cultuur te bieden heeft. Er blijkt zoveel te zien dat een reis naar het zuiden voor mij later eens plaats zal moeten vinden

Addis Abeba

De hoofdstad van Ethiopië is Addis Abeba. Een immens grote stad. Uit de Lonely Planet heb ik een aantal te bezoeken plekken uitgezocht. De meeste indruk op mij maakt het Red Terror Martyrs Memorial Museum. Hier zie je de verschrikkingen tegen tegenstanders van het van 1974 tot 1987 heersende regime. Een triest en bloedig stukje geschiedenis van het land. Ik blijf 2 volle dagen in Addis Abeba met ook bezoeken aan Addis Ababa Museum. In het museum de overblijfselen van Lucy. Volgens de geleerden overblijfselen van een van de eerste mensen. Een vrouw die mogelijk ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden geleefd zou hebben. Probeer eens voor te stellen hoe lang geleden dat is. Een uitstapje naar Entoto is prachtig. Een op 3200 meter hoogte gelegen plaats buiten de stad, met een gaaf uitzicht over Addis Abeba.

Wat echt geweldig is om te zien? De Mercato! Een enorme markt die beschouwd wordt als een van de allergrootsten in Afrika. Een fantastische, levendige en enorm kleurrijke markt. Ik neem mij voor om mijn laatste dag in Addis Abeba hier opnieuw heen te gaan!

Addis Abbeba vertrek voor reis door Ethiopië
Uitzicht op het centrum van Addis Abeba

Bahir Dar

Mijn volgende bestemming ligt 10 uur reizen met de bus verder. Vertrekken in het donker. Langzaam licht zien worden in een geelbruin landschap. Heuvels, bergen, mensen gewikkeld in dekens tegen de ochtendkou. En in zinderende hitte van de middag kom ik in Bahir Dar. Een plaats gelegen aan het Tana Lake.

De volgende dag ga ik met een bootje het meer op. Ik bezoek diverse eilandjes met tempels. Tempels waar priesters mij willen gidsen. En op sommige momenten ook aandringen een gids te nemen omdat er betaald moet worden voor de communities die op de eilanden leven. Hier maak ik voor het eerst ook kennis met het Orthodox Christelijke geloof in Ethiopië.

Op het meer zijn nijlpaarden te zien. Nijlpaarden die meer onder dan boven water zijn. Ook geweldig mooi zijn de vissers in bootjes van papyrusriet. In de avond ga ik met een tuktuk (ja, ook hier zijn ze) nog naar een kijkpunt buiten Bahir Dar om de zonsondergang te zien.

De tweede dag in Bahir Dar ga ik met een gids naar de Blue Nile watervallen. In de regentijd een enorm brede waterval. Echter in de februarimaand (toen ik er was) een klein watervalletje. Leuk om gezien te hebbe, echter niet meer dan dat. Het dorpje en de wandeling zijn wel mooi. De rit erheen is ook prachtig over een zeer slechte weg langs dorpjes.

Vissers op papyrus bootjes op Lake Tana bij Bahir Dar
Vissers op papyrus bootjes op Lake Tana bij Bahir Dar

Gondar

Zicht op Gondar met de Royal Enclosure

En dan gaat het naar de plaats Gondar. “Slechts” 3 uur opgepropt zitten in een minibus. Gondar is voor mij de bestemming waar vandaan ik een hike wil maken in de Simien mountains. Echter eerst Gondar bezoeken. Een grote stad. Een stad waar je moeite moet doen om niet te verdwalen in de heuvelachtige straten.

Even buiten Gondar gelegen breng ik een bezoek aan Walleka, een Fallasha dorp waar in het verleden Joods Ethiopische mensen gewoond hebben. Er staan nog een paar huizen met hier en daar een Davidsster die aan het oude Jodendom herinnert.

Een van de mooiste plekken, aan de rand van Gondar gelegen, is de Debre Birhan Selassie kerk. Binnen vind ik prachtige fresco’s. Het geheel is niet groot maar absoluut mooi! Voor mij het allermooiste in Gondar is echter de Royal Enclosure. Een supermooi complex, met een supermooi kasteel. Mooie paleizen Dit geheel staat niet voor niets op de World Heritage lijst.  Een absolute must see wat mij betreft. Het is een aangename plaats dus ik besluit hier ook nog een dag extra te blijven om de zaterdagmarkt te bezoeken.

Het mooie kasteel de Royal Enclosure in Gondar, Ethiopië
De Royal Enclosure in Gondar

Een trekking in de Simien mountains.

Al voor mijn vertrek naar Ethiopië weet ik dat ik in deze bergen een trekking wil maken. Al is het alleen al om de machtige mooie Gelada apen te zien. In de ochtend vertrek ik met andere reizigers naar het kleine plaatsje Debarq. Daar vandaan gaan we het park in, vergezeld door dragers. En ook vergezeld door mannen met geweren. Tegen de wilde dieren wordt er gezegd. Eenmaal in het park gaan we lopen. En heel hele snel komen we bij de geweldig mooie Gelada apen. Ik kan er gewoon tussen zitten. Ze grazen en trekken zich van niemand iets aan.

Gelada aap in de Simien mountains in Ethiopie
Gelada aap in de Simien mountains in Ethiopie

De trektocht is echt geweldig! Een schitterende natuur. Niet te beschrijven, zo mooi zijn de uitzichten. De vroege avond is geweldig wanneer de Gelada apen naar hun nachtlegers gaan. Grote groepen dalen af en zo geweldig mooi daar getuige van te zijn! De trekking duurt in totaal 3 dagen waarbij er overnacht wordt in tentjes. Qua natuur is dit echt letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Ethiopië

Trekking in de  Simien mountains in Ethiopië
De Simien mountains in Ethiopië

Aksum

Teruggekeerd van de trekking gaat mijn reis door Ethiopië door naar Aksum. Een stadje dicht bij de grens met Eritrea. Een plaats waar met veel historische plekken. Een van de grootsten is in Aksum zelf. En de Northern Stelae Field is zeker een bezoek waard. Een mooie site met prachtige obelisken en gedenkpalen, gedenkstenen. Veel is jammer genoeg in stukken gebroken. Veel bezienswaardigheden zijn op loopafstand zoals de May Shum, Ezana insciption en de Kaleb & Gebre Mesle’s Tomb. Ook buiten Aksum bevinden zich mooie historische plekken.

En niet te missen, bij de Northern Stalea Fields staat de Cathedral of Maryam Tsion met vlak daar tegenaan de Saint Mary of Zion, die beschouwd wordt als Ethiopisch eerste kerk. Hier ben ik ook getuige van een prachtige en plechtige kerkdienst. Aksum is een stadje dat zoveel te bieden heeft en waarover in een aparte blog genoeg over te vertellen is.

Mandenmarkt in Aksum, Ethiopie
Mandenmarkt in Aksum

De rotskerken van Tigray.

Na een kort bezoek aan de kleurrijke mandenmarkt in Aksum vervolg ik mijn reis door Ethiopie met een tweedaags bezoek aan de regio tussen Aksum en Mekele. Een georganiseerd toertje voert langs diverse uniek mooi gelegen kerken. Allemaal uitgehouwen in de rotsen en sommigen moeilijk bereikbaar. Voor mij de meest unieke is de Abuna Yemata Guh. In een spectaculair landschap loop ik steil omhoog over een hele smal pad. Ik word in een klimgordel gehesen ergens waar ik minder dan 50 cm ruimte heb en dan mag ik omhoogklimmen. De kerken met supermooie fresco’s liggen in de rotsen. Bereikbaar via smalle hellende stukken en uitkijkend over een fenomenaal mooi landschap. Even lekker de dare devil spelen en tegelijk een hart dat als een razende tekeer gaat.

De moeilijk toegankelijke rotskerken in Tigray
Rotskerken in Tigray

Een trip door de Danakil depressie.

Dallol in de Danakil depressie, Ethiopië
Dallol in de Danakil depressie

Hoewel de Danakil depressie als gevaarlijk bestempeld wordt (er zouden toeristen vermoord zijn in de voorafgaande jaren) is dit een plek die voor mij een must is. In een konvooi van jeeps vertrekken we vanuit Mekele. Vergezeld door met antieke geweren gewapende mannen. Een ruige rit brengt ons naar een soort kamp. Vanaf die plek lopen we in het donker de vulkaan op. Kamelen dragen matrassen. We slapen vlak onder de kraterrand. Om dan hopelijk in de ochtend het lavameer boven op de Erta Ale vulkaan te kunnen aanschouwen. Helaas, dat gebeurde niet aangezien de oppervlakte van het lavameer omlaag gezakt was. Vervolgens gaat het naar Dallol. Op ongeveer 160 meter beneden zeeniveau ligt deze plek. Fantastische kleuren door de mineralen uit zwavelbronnen maken het landschap zo mooi! Op de zoutvlaktes zie ik hoe zoutblokken uit de grond gehaald worden. Zout dat op kamelen in karavanen naar Djibouti gebracht zou worden.

De rotskerken van Lalibela.

Uitgehouwen rotskerk in Lalibela, Ethiopë
Uitgehouwen rotskerk in Lalibela

Eén van de meest beroemde plaatsen in Ethiopië. Lalibela en met name de rotskerken daar. Een plaats die ook op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat. De kerken zijn uitgehouwen inde rotsen en bevinden zich voornamelijk in de grond. De kerken bevinden zich in een paar complexen en hebben de mooie namen Bete Medhane Alem, Bete Ghenettea, Bete Emmanuel en de Bete Ghiorgis. Mijn bezoek aan Lalibela is niet heel erg lang geweest aangezien ik hier ziek werd. Toch heb ik ruim anderhalve dag kunnen genieten van de bezienswaardigheden en het plaatsje met een gezellige atmosfeer.

Via Bahir Dar terug naar Addis Abeba.

Terug naar Addis Abeba is nog even speuren naar een goede mogelijkheid. Omdat ik mij slap voel heb ik geen zin om 2 dagen in een bus te zitten. Het lukt niet om een vliegticket te bemachtigen. Na wat speurwerk vind ik een ticket vanaf Bahir Dar naar Addis Abeba. Met een jeep kan ik samen met een Japanse vrouw mee naar Bahir Dar.  Zowel in Bahir Dar als in Addis Abeba bezoek ik nog de prachtige markten. In Addis breng ik heel veel tijd op de markt door.

Ethiopië, een speciaal en bijzonder mooi land dat beslist de moeite van een bezoek waard is.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt cookies om de functionaliteit te verbeteren. Ik ga er vanuit dat je daarmee oké bent, maar je kunt cookies weigeren als je dat wilt. Accepteer Lees meer